TONEELDAG 2023: Ontmoeting & Inspiratie voor het Limburgse amateurtheater

Op zondag 18 juni vindt de Toneeldag voor het Limburgse amateurtheater plaats tijdens Spectaculo Cultuurfestival Geleen! Ontmoeten, inspireren en leren staan centraal! Tijdens deze eerste editie staat het programma geheel in het teken van taal en stem(gebruik). Berbke Hermans, docent spraak aan de Toneelacademie, neemt ons mee in de wereld van de stem. Leer meer over je stem en hoe je deze als instrument gezond en verstaanbaar inzet op het toneel. En verdiep je in de werking van taal: hoe kan een speler met tekst zeggen wat hij bedoelt, ook als er letterlijk iets anders staat.

 

Het is de ambitie van Toneelhuis Limburg dat de Toneeldag tot een jaarlijks ontmoetings- en inspiratiemoment uitgroeit waar Limburgse toneelverenigingen, spelers en regisseurs elkaar treffen.

 

De Toneeldag wordt georganiseerd door Toneelhuis Limburg in nauwe samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg, Spectaculo! Cultuurfestival Geleen en locatietheaterfestival Geleen On Stage.

 

Inschrijven?

Inschrijven kan tot uiterlijk as. 12 juni 2023.

 

Vragen?

Neem dan contact op met Toneelhuis Limburg via info@toneelhuislimburg.nl

 

De kleine lettertjes:

• Dit evenement is gratis toegankelijk voor aangesloten leden van Toneelhuis Limburg (STL), aangesloten toneelverenigingen en individuele leden van Toneelhuis Limburg.

• Opgave van deelname dient te gebeuren via bovenvermelde inschrijflink door een bestuurslid van de aangesloten toneelvereniging. In geval je individueel lid bent kun je je rechtstreeks aanmelden.

• In geval je geen lid bent, kun je voor € 20,- individueel lid worden van STL en daarmee de workshop kosteloos volgen en genieten van alle faciliteiten die STL het hele jaar aanbiedt. Zie >> https://www.toneelhuislimburg.nl/toneelhuis-limburg/lid-worden

 

Programma:

11:00 - 11:30 uur - Inloop van deelnemers

 

11:30 – 12:30 uur - Welkom

Korte introductie op de documentaire door Berbke Hermans Vertoning documentaire ‘De OE van Vroeger’

 

Een documentaire over de overdracht van taal en spraak in het theater. Hoe zorg je ervoor dat je als acteur je toeschouwer raakt? Met: Gijs Scholten van Aschat, Joes Brauers, Lindsay Zwaan, Romy Roelofsen, Berbke Hermans, Oene Zwietink, Sander van Egmond.

Bekijk hier de trailer

 

12:30 – 13:00 uur - Lunch

 

13:00 – 14:30 uur - Workshop ‘Stemgebruik’ door Berbke Hermans

Wat is een goede technische basis voor je stem om gezond en verstaanbaar te spreken op toneel? Dit is een praktische workshop die zich richt op het laten klinken van je stem in de ruimte. We luisteren naar toonhoogte, volume, klankkleur helderheid van het stemgeluid. We werken met eenvoudige reeksen zoals ‘de dagen van de week’ om de volledige aandacht naar het klinken te brengen. We luisteren naar elke individuele stem en doen praktische oefeningen in een gezamenlijkheid.

 

14:30 – 15:30 uur - Koffiepauze met toneelintermezzo

Improvisatie theater door toneelvereniging Kunst na Arbeid (Nuth)

 

15:30 – 17:00 uur - Workshop ‘Ondertekst’ door Berbke Hermans

Wil je nog een kopje thee? Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag. Je kan er ja of nee op antwoorden en al dan niet een kopje thee voorgeschoteld krijgen. En toch… Het is de toon waarop de vraag gesteld wordt die ervoor kan zorgen dat je hoort dat iemand je de liefde verklaart, of het liefste wil dat je zo snel mogelijk vertrekt… de ondertekst.

 

In deze workshop onderzoeken we de werking van de overdracht van de taal middels poëzie. Ritme, melodie, dynamiek en timbre in je stem bepalen mede hoe je publiek het gesproken gedicht ervaart. Mocht je een mooi gedicht mee willen nemen (andere talen of dialecten zijn geen beperking), schroom dan niet. Zelf neem ik ook een aantal gedichten mee, zodat we samen op onderzoek kunnen. En daarnaast leren we weer wat mooie gedichten beter kennen.

 

17:00 – 18:00 uur - Nagesprek met workshopdeelnemers en:

Joyce Verheijden-Stultiens en Jeroen Brinkman, Toneelhuis Limburg

Berbke Hermans, Toneelacademie Maastricht

Sander van Egmond, artistiek leider Spectaculo

Chantal Lambie, Huis voor de Kunsten Limburg